SUWLAKI

SOUVLAKI – popularna mięsna potrawa grecka typu szaszłykowego, znana w licznych odmianach. W wersji serwowanej w gastronomii suwlakia składają się z kawałków mięsa wieprzowego albo kurczaka, niekiedy owiniętych plasterkami boczku, nadzianych na rożenek i pieczonych na ruszcie. 


1/2 kg karkówki w plastrach, umytej i osuszonej, pokrojonej w grubsze plastry
zest i sok z 2 cytryn, sparzonych i wyszorowanych
4 ząbki czosnku, posiekane
100 ml czerwonego wina
300 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
świeży tymianek, umyty, posiekany
świeża mięta, umyta, posiekana
świeżo mielony pieprz
świeżo mielona sól

TZATZIKI

TZATZIKI
Do miseczki przekładamy jogurt typu greckiego, posiekane ząbki czosnku. Jogurt doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy oliwę z oliwek. Doprawiamy łagodną papryką w proszku oraz dodajemy niewielką ilość posiekanej mięty. Do składników dodajemy starty ogórek, dobrze odsączony z wody. Mieszamy. Sos przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.

TZATZIKI
500 g jogurtu greckiego
2 posiekane ząbki czosnku
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka oliwy z oliwek
szczypta łagodnej papryki w proszku
niewielka ilość świeżej mięty, umytej, posiekanej
2 ogórki, umyte, starte na tarce o małych oczkach, następnie dobrze odciśnięte

BAKLAWA

Baklawa to deser rozpowszechniony w kuchni bałkańskiej i bliskowschodniej.
Składniki:

około 500 g ciasta filo (2 opakowania, czyli około 24 płaty)*
500 g orzechów włoskich
2 łyżeczki cynamonu
¼ szklanki cukru
300 g klarowanego masła, roztopionego**
pistacje drobno posiekane, do dekoracji
Syrop:

1½ szklanki cukru
3/4 szklanki wody
1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy (dodałam świeżo wycisniętego soku z pomarańczy)

MUSAKA

Musaka – zapiekanka przygotowywana na bazie bakłażana, pomidorów oraz mielonego mięsa; danie popularne w kuchni greckiej.

Składniki na musakę:
4 bakłażany, 1 kg mielonego mięsa wołowego, 2 cebule
2 ząbki czosnku, puszka pokrojonych pomidorów w zalewie
1 szklanka sera parmezan
0,5 szklanki czerwonego wina
2 łyżki oregano
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka cynamonu
1 łyżka cukru
sól i pieprz

GYROS

sałatka gyros :

Składniki
2 pomidory.
4 ogórki gruntowe lub 2 szklarniowe.
1/2 czerwonej cebuli.
1/2 szklanki czarnych oliwek.
250 g oryginalnego, greckiego sera feta.
4 łyżeczki suszonego oregano.
4 łyżki oliwy extra vergine.
świeżo zmielony pieprz.