SOUVLAKI – popularna mięsna potrawa grecka typu szaszłykowego, znana w licznych odmianach. W wersji serwowanej w gastronomii suwlakia składają się z kawałków mięsa wieprzowego albo kurczaka, niekiedy owiniętych plasterkami boczku, nadzianych na rożenek i pieczonych na ruszcie.
1/2 kg karkówki w plastrach, umytej i osuszonej, pokrojonej w grubsze plastry zest i sok z 2 cytryn, sparzonych i wyszorowanych 4 ząbki czosnku, posiekane 100 ml czerwonego wina 300 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku świeży tymianek, umyty, posiekany świeża mięta, umyta, posiekana świeżo mielony pieprz świeżo mielona sól
TZATZIKI
TZATZIKI Do miseczki przekładamy jogurt typu greckiego, posiekane ząbki czosnku. Jogurt doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy oliwę z oliwek. Doprawiamy łagodną papryką w proszku oraz dodajemy niewielką ilość posiekanej mięty. Do składników dodajemy starty ogórek, dobrze odsączony z wody. Mieszamy. Sos przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
TZATZIKI 500 g jogurtu greckiego 2 posiekane ząbki czosnku świeżo mielona sól świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka oliwy z oliwek szczypta łagodnej papryki w proszku niewielka ilość świeżej mięty, umytej, posiekanej 2 ogórki, umyte, starte na tarce o małych oczkach, następnie dobrze odciśnięte
BAKLAWA
Baklawa to deser rozpowszechniony w kuchni bałkańskiej i bliskowschodniej. Składniki:
około 500 g ciasta filo (2 opakowania, czyli około 24 płaty)* 500 g orzechów włoskich 2 łyżeczki cynamonu ¼ szklanki cukru 300 g klarowanego masła, roztopionego** pistacje drobno posiekane, do dekoracji Syrop:
1½ szklanki cukru 3/4 szklanki wody 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy (dodałam świeżo wycisniętego soku z pomarańczy)
MUSAKA
Musaka – zapiekanka przygotowywana na bazie bakłażana, pomidorów oraz mielonego mięsa; danie popularne w kuchni greckiej.
Składniki na musakę: 4 bakłażany, 1 kg mielonego mięsa wołowego, 2 cebule 2 ząbki czosnku, puszka pokrojonych pomidorów w zalewie 1 szklanka sera parmezan 0,5 szklanki czerwonego wina 2 łyżki oregano 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka cynamonu 1 łyżka cukru sól i pieprz
GYROS
sałatka gyros :
Składniki 2 pomidory. 4 ogórki gruntowe lub 2 szklarniowe. 1/2 czerwonej cebuli. 1/2 szklanki czarnych oliwek. 250 g oryginalnego, greckiego sera feta. 4 łyżeczki suszonego oregano. 4 łyżki oliwy extra vergine. świeżo zmielony pieprz.