Słynne Dania Hellady

Kuchnia grecka to kuchnia pełna mięs, warzyw i grillowania! Pełno w niej potraw, które znacie pewnie z polskich restauracji – jednak na miejscu smakują zupełnie inaczej! Jak scharakteryzować kuchnie grecką? Co jest popularnym składnikiem w kuchni greckiej? Jest to bardzo urozmaicona kuchnia, różniąca się od takiej kuchni włoskiej, w swoich podstawach ma jednak mnóstwo świeżych warzyw oraz mięs. Będąc w tawernie w Grecji zapewne zaskoczy was ilość opcji do wyboru- menu w restauracjach jest bardzo rozbudowana.

W kuchni greckiej dużo jest oliwy z oliwek, dipów z jogurtem, cytryn, chleba i oczywiście wina – jest to kuchnia oszczędna, dziś już co raz bardziej wykwintna. Z mięs znajdziecie tutaj praktycznie każdy rodzaj, drób, wieprzowina, jagnięcina, kozina, ryby, królik, cielęcina i wołowina. Do deserów używa się głównie miodu oraz ciasta filo a także orzechów.

Sałatka Grecka Horiatiki

Sałatka Grecka Horiatiki jest idealnym wyborem dla społeczności wegetariańskiej. Składa się ona z pomidorów, ogórków, cebuli i sera fety. Dodaje się również przyprawy i oliwę. Podaje się ją z chlebem pita.

Souvlaki

Souvlaki to kawałki przyprawionego mięsa, które są pieczone na długich patyczkach szaszłykowych. Podaje się je z chlebem pita, cytryną, sosem oraz czasami pieczonymi ziemniakami. Te danie w Grecji uważane jest jako fast food. Samo słowo Souvlaki pochodzi od starego greckiego określenia na szpikulec souvla.

Moussaka

Mousaka to warstwowa zapiekanka z mielonego mięsa, bakłażana lub ziemniaków, sosu pomidorowego oraz baszamelu lub formy budyniu. W Grecji moussake podaje się na ciepło aczkolwiek w niektórych krajach jest ona podawana na zimno

Tzatziki

Tzatziki- to popularny Grecki dip i sos,tzatziki składa się z solonego jogurtu zmieszanego z ogórkami, czosnkiem, solą i oliwą z oliwek. Tzatziki możemy spotkać w restauracjach Greckich często podawany jest z innymi sosami lub jako oddzielna przystawka

Gyros

Gyros Jest idealnym daniem które jest podawane na imprezach, może wydawać się ze jest podobny do kebaba aczkolwiek są różnice między nimi. Grecki gyros jest głównie z wieprzowiny i kurczaka. Mięso podaje się z kręconego pionowego rożna lub jest gotowane. Następnie podawane jest z pitą, pomidorem, sałatą, cebulą i tzatziki. Do zestawy dostaniecie tez frytki lub ziemniaki.

Saganaki

Saganaki oto kolejna potrawa, którą warto zjeść Będąc w Grecji. Danie przygotowywane jest na małej patelni, przeważnie jest to ser graviera, kefalograviera lub kefalotyri. Saganki to proste danie w postaci pieczonego na oliwie z oliwek sera. Najlepiej gdyby ser był biały oraz słony. Do tego można dodać chleb pita i cytrynę. Wyróżniamy dużo wersji Saganki, z warzywami , owocami morza czy mięsem. Głównie jest to danie wegetariańskie.

Dolmades

Dolmades to danie na kształt Polskich gołąbków składające się najczęściej z jagnięciny zawiniętej w liście winogron, aczkolwiek zawiera również dodatki takie jak: orzeszki piniowe czy rodzynki. Wegetariańskie Dolmades serwowane są na zimno z sosem na bazie oliwy i soku z cytryny.

Fasolatha

Fasolatha to zupa z białej fasoli. Jest to danie niezwykle proste, które oprócz fasolki składa się z: kawałków pomidorów, cebuli, marchwi i seleru. Fasolatha dzięki tymianku, natki pietruszki i liści laurowych pozostawia w powietrzu wspaniały aromat

Baklava

Baklava to najpopularniejszy Grecki deser. Jest łatwo dostępna i można ja dostać w restauracji oraz w sklepie. Baklava to połączenie najpopularniejszych składników greckich miód, orzechy, ciasto filo. Do greckiej Baklavy dodaje się tez cynamon. Baklava jest na bazie orzechów włoskich i miodu natomiast w Turcji ba bazie i syropu klonowego

Grecka Chałwa

Grecka Chałwa Pochodzi z Persji ale i w Grecji znajdziecie jej słodka wersje. Ma swoich fanów w Polsce i jadąc do Grecji możecie skosztować lokalnej chałwy z migdałami. Chałwa to tradycyjna żywność postna wśród Greków grecko-prawosławnych